Taoisme

Stephen Prothero schrijft in zijn boek God is Not One, dat de beoefening van het Taoïsme bestaat uit “het beperken van je acties tot een minimum, net zoals de natuur dat doet – spontaan, zonder inspanning en vanuit de kern van je Zijn…. Het is geen geplande actie. Je reageert vanuit het idee van het niet-ingrijpen, en je geeft je met gelijkmoedigheid over aan wat is, in plaats van weerstand te bieden vanuit het idee hoe het zou moeten zijn.” Dit betekent dat je jezelf uit de weg haalt en meebeweegt met de Natuur, in plaats van te denken dat je het beter weet… in essentie creëer je dan de condities om energie te laten stromen.

Zachte Kracht

Danny Dreyer schreef een blog over Zachte Kracht en dat is door ons vertaald. Zachte kracht is een vaardigheid: het is het vermogen om op gebeurtenissen te reageren op een manier die de meest simpele, de meest zuinige en, in tegenstelling tot wat je zou denken, ook de meest productieve uitkomst geeft. Het is het vermogen om te voelen wat er in je lichaam gebeurt, om op een intuïtieve manier te begrijpen en te reageren op elke situatie die je tegenkomt. Dit is een van de onderliggende principes waarop de Tai Chi is gebaseerd en komt voort uit het Taoïsme.

Verkennen met ChiRunning

ChiRunning is een duik in en verkenning van de zachte kracht. Als je een heuvel oploopt, dan voel je dat je een korte pas nodig hebt om ervoor te zorgen dat je inspanningsniveau niet al te veel omhoog schiet. Deze reactie valt samen met het idee dat je je acties tot een minimum beperkt en dat je je aanpast aan wat is. Als je vermoeidheid voelt, kun je nagaan waar je in je lichaam onvoldoende ontspant of welke spieren je te veel gebruikt. Als je je vervolgens aanpast aan wat je voelt, vervangt energie de vermoeidheid.

Deze simpele manier van denken en handelen is niet alleen een recept om een betere loper te worden, maar helpt je ook om meer bewust, aanwezig en responsief te zijn in andere terreinen van het leven. Naarmate je meer op deze manier met je lichaam omgaat, zie je hoe deze principes van toepassing zijn op alles wat je doet. ChiRunning plant het zaadje voor Chi-leven.

Leef vanuit de Zachte Kracht

Zachte kracht maakt het beste gebruik van de beschikbare energie. Als je partner wil praten over iets dat is gebeurd, over iets dat belangrijk is, dan is het belangrijkste dat je er gewoon bent en luistert. Als je normaal gesproken reageert met suggesties doen of in de verdediging te schieten, dan kan het zijn dat je energie verspilt. Als je partner het nodig heeft dat hij of zij gehoord wordt, dan is dat soms genoeg om een probleem op te lossen.

Door te leren om op deze manier te leven, maak je de leerweg die je volgt tot een volle cirkel. Tai Chi komt voort uit het Taoïsme, een filosofie gebaseerd op de beweging van energie. ChiRunning komt voort uit Tai Chi, een oude vechtkunst die de condities creëert om energie te laten stromen. Je kunt uit ChiRunning Chi-leven laten ontstaan. Het is de kunst om te reageren in het moment, zonder te veel of te weinig te doen. En dat is de kern van het leven in Tao. 

Interessant, leuk of inspirerend? Deel het met anderen, dank!