Visualisaties helpen atleten om tot betere prestaties te komen. Deze techniek wordt gebruikt door alle sporters, van schaatsers en zwemmers tot voetballers. Ik ontdekte tijdens mijn studie van Tai Chi hoe Chinezen het verbeelden al eeuwen gebruiken in het leerproces om je chi en je beweging te sturen. Het gebruik van je verbeelding is dan ook een essentieel onderdeel van ChiRunning en ChiWalking. 

Inzet van verbeelding bij Tai Chi

Mijn Tai Chi-meester legt uit hoe hij een stoot krachtiger maakt met verbeelding: als hij een tegenstander een stomp geeft, beeldt hij zich in dat hij de kracht van de stoot naar een doel stuurt dat net achter zijn opponent ligt. Zo komt de stoot niet tot stilstand als hij zijn tegenstander raakt, maar gaat deze als het ware door zijn tegenstander heen naar het doel erachter. Gelukkig heb ik dit zelf nooit hoeven meemaken. Mijn Tai Chi-meester creëert ook meer kracht  als hij zich voorstelt dat alle energie uit de omgeving achter hem als een wind door zijn lichaam stroomt. Deze energie leidt hij naar de stoot of schop die hij aan zijn tegenstander geeft.

Y'Chi als aspect van ChiRunning en ChiWalking

Het gebruik van beelden om je energie in te zetten, is een belangrijk onderdeel van ChiRunning en ChiWalking. Y’chi is de Chinese term voor het sturen van je beweging door middel van je aandacht. Je denkt aan wat je wilt en stuurt je energie met je ogen. We hebben allemaal wel eens gezien hoe een kat een vogel besluipt. De ogen van de kat zijn strak gericht op de vogel en de bewegingen van zijn lichaam zijn puur een verlengstuk van zijn visuele connectie met zijn prooi. De kat beweegt langzaam en precies alsof hij zich niet bewust is van zijn lichaam. Hij focust zich totaal op de vogel… totdat hij kan toeslaan. Op dat moment is er een explosie van energie die vrijkomt met de aanval.

Ikzelf gebruik mijn Y’Chi bijvoorbeeld om een heuvel op te komen of om iemand in te halen in een wedstrijd. Door mijn ogen strak op mijn doel te focussen en zo goed mogelijk te ontspannen, voelt het alsof ik naar voren getrokken wordt door een reuze-bungeekoord. Als ik me op iets voor me focus, lijkt het of alle obstakels en de tijd verdwijnen. Door de focus via mijn ogen beweeg ik mijn lichaam als een geheel en ben ik als het ware uitgelijnd op het doel. Het is alsof de hardloper in mij verdwijnt. Ik heb grote stukken van een route als het ware overgeslagen door de inzet van Y’Chi.

Een van mijn favoriete beelden is dat ik me voorstel dat ik in een groot wiel loop dat over de weg rolt. Mijn bovenlichaam rolt naar voren, terwijl mijn onderlichaam naar achteren rolt. Dit beeld maakt dat ik al hardlopend het gevoel heb dat mijn lichaam perfect in balans is. Daar voeg ik vaak het beeld aan toe van mijn voeten die een cirkelbeweging maken, zoals de wielen van een fiets of auto. Dat helpt me om mijn onderbenen te ontzien en te voorkomen dat mijn benen als een pendel heen en weer gaan. 

Voorbeelden van Y'Chi bij ChiRunning en ChiWalking

Y’Chi levert je veel op zodra je de basisfocuspunten van ChiRunning en ChiWalking geïntegreerd hebt in je lopen. Dat is tegelijk de kanttekening: zonder de basis is lastig om de voordelen van Y'Chi te ervaren. Is de basis eenmaal gelegd, dan wordt je geest de bestuurder en je lichaam een goed afgesteld en snel reagerend voertuig. Ik geef enkele beelden die je kunt gebruiken bij je volgende loopje of wandeling:

  • Heuvelafwaarts: voel jezelf als het water dat naar beneneden loopt in een bergbeek.
  • Een krijger met een belangrijke boodschap voor de krijgsheer.
  • Voel de lichtheid en speelsheid van een Bach Fuga.
  • Enkels die vastzitten aan een heteluchtballon die ze van de grond tilt bij elke pas
  • Verzamel de energie die zich voor je bevindt.
  • Loop over de aarde (en niet in de grond).
  • Zweef in stilte.

De groeiende wetenschap van neuroplasticiteit laat zien wat de Tai Chi-meesters altijd al hebben geweten: als de geest op creatieve wijze betrokken is bij de bewegingen van je lichaam, profiteren zowel lichaam als geest daarvan.

Blog van Danny Dreyer - vertaald door Ans Oudejans

 

Interessant, leuk of inspirerend? Deel het met anderen, dank!