De afgelopen weken had ik de vrijheid om mijn familie in Duitsland te bezoeken. Zo kon ik me ook perfect voorbereiden voor twee alpentrails die op mijn programma staan in juni en juli. En af en toe heb ik het echt nodig om weer even te synchroniseren met mijn geboortegrond. Hier heb ik geleerd dat hardlopen en natuur bij elkaar horen. Of anders gezegd, in Garmisch-Partenkirchen heb ik het geheim en de kracht van trailrunning ontdekt.

Trailrunning is toch gewoon een hype?
Mwah, ik ben eerlijk dat die gedachte vaak bij me naar boven komt. Elk pad van het asfalt af is tegenwoordig een trail. En als er alleen maar asfalt is, dan maken we er gewoon een urban trail van. Dus ja, het woord trailrunning zou je een hype kunnen noemen. Er wordt flink geld verdiend met kleding, schoenen, evenementen, speciale trailreizen en natuurlijk ook cursussen (zie link onderaan).

Maar wacht even, wat is er dan toch zo mooi aan?
Even los van alle commercie, van alle heisa, is rennen in de natuur prachtig. Ik heb in een trainingsblok van 7 dagen iedere dag minimaal 20 kilometer in de bergen gerend. En ik moest af en toe gewoon stoppen omdat het uitzicht, het geluid en het gevoel gewoon te mooi waren. Door de combinatie van mijn focus op looptechniek en de omgeving voelde ik de inspanning nauwelijks. Het was eigenlijk jammer als mijn training klaar was.

Dus een soort ‘flow’?
Ook al zo’n eng woord. Maar het klopt wel. Je komt door al die aandacht voor mooie dingen en het rennen in een toestand terecht waar je in wilt blijven. Voor mij is in die momenten de prestatie totaal niet meer belangrijk.

Dus is dat het geheim?
Nou ja, het werkt in ieder geval zo voor mij. Voor anderen weet ik dat de coole kleren en schoenen erg belangrijk zijn. Dus voor iedereen is de reden van die aantrekkingskracht weer anders. Eerlijk, ik vind het ook prettig dat er zulke mooie materialen zijn. 30 jaar geleden liep ik in de bergen met veel zwaardere spullen dan nu. De hype zorgt er dus ook voor dat in korte tijd prachtige loopspullen op de markt komen.

Looptechniek is de basis
Ik blijf erbij, zonder een goede looptechniek is je ervaring een stuk minder. Natuurlijk zal je omgeving  en je materiaal een boel verzachten maar je manier van lopen is de basis.

Hoe dan?
Je zult begrijpen dat ik gebruik maak van de ChiRunning technieken waarbij ik vooral let op korte passen en mijn pasfrequentie. Bergen of niet, het helpt mij om moeilijk terrein te doorkruisen. Ik let op waar ik mijn voeten wel neer kan zetten in plaats van waar niet. Val ik wel eens? Jazeker, en of. Laatst ging ik bij een afdaling aan het einde van een sneeuwveld flink onderuit. Ik werd direct op scherp gezet om nog beter op mijn techniek te letten. Maar ook om beter te ontspannen. Want die combinatie hoort altijd samen.

En nu jij…
Hype of niet, ik weet zeker dat het lopen in de vrije natuur, weg van het asfalt, je verslaafd kan maken. Je hoeft niet een ultratrail te lopen om gepakt te worden door dit virus. Geïnteresseerd? vraag één van de ChiRunning instructeurs bij jou in de buurt naar de mogelijkheden via: www.chirunning.nl

 

Interessant, leuk of inspirerend? Deel het met anderen, dank!