Heel veel mensen komen naar een ChiRunning-cursus met de wens om “gewoon sneller te worden”. En het is ook leuk om sneller te worden. Snelheid kan een heerlijk en inspirerend gevoel geven. Maar als snelheid niet geworteld is in een goede looptechniek, dan wordt het al snel een uitwisseling tussen snelheid en blessures. Als je niet efficiënt bent, moet je bovendien heel hard werken om sneller te worden. Wij zeggen: snelheid moet niet uit geforceerde kracht voortkomen, maar uit ontspanning.

Bij ChiRunning vervangen we geforceerde kracht door “flow”. We creëren “snelheid met gemak” door gebruik te maken van de natuurlijk kracht en balans van het lichaam. Daarom laten we iedere hardloper, ongeacht zijn of haar niveau, bij het begin beginnen. Een goede looptechniek vanaf de basis aanleren is veel makkelijker dan het ongedaan maken van losse slechte bewegingsgewoonten. Daarom beginnen we met het basale principe van structurele ondersteuning. Vervolgens werken we aan ontspanning, souplesse en een grotere bewegingsuitslag. Tot slot maken we het geheel af met een voortstuwingsmechanisme dat de werklast niet bij de benen legt. Dit is totaal het tegenovergestelde van harder werken om sneller te worden.

We ontmoedigen de wens tot snelheid niet in de ChiRunning-workshops, maar we doen ons best om de focus op snelheid uit te stellen tot het moment dat je techniek die snelheid veilig en efficiënt ondersteunt. Techniek komt altijd voor snelheid en daarom moet je daarmee beginnen als je echt natuurlijke snelheid wilt ontwikkelen. We moedigen je ook aan om eerst te werken aan de dingen die je langzaam maken, voordat je kracht toevoegt en aan snelheidstraining gaat doen.

We laten iedereen beginnen met een goede uitlijning van de houding en de fundamenten van efficiënte beweging. De reden daarvoor is dat je zonder goede houding geen optimaal profijt kunt trekken van de zwaartekracht. Het is de zwaartekracht die je kan helpen om zonder geforceerde kracht vanuit je benen hard te lopen. Snelheid bouw je dus op vanuit een goede techniek en het levert je niets op als je stappen overslaat in deze ontwikkeling. Een van de leukste dingen van ChiRunning is dat iedereen sneller kan worden, maar op een makkelijker en minder blessuregevoelige manier.

Het gebeurt vaak genoeg dat doorgewinterde atleten naar een basisworkshop ChiRunning komen in de hoop om sneller te worden. En dat worden ze ook. Maar ze moeten soms wel even wennen aan het feit dat we de focus van “sneller worden” verleggen naar het “creëren van de voorwaarden om sneller te worden”. Je kunt het niet forceren.

Wij zeggen dat iedereen die bereid is de techniek vanaf de basis op te bouwen het bevrijdende gevoel van snelheid kan ervaren. Dit ligt ten grondslag aan de basisworkshops, de verdiepingsworkshops en ook de nieuwe Performance-cursussen en -workshops. De laatste cursussen en workshops zijn specifiek bedoeld voor degenen die nog een schepje bovenop hun bestaande ChiRunning-techniek willen doen. Dit alles komt uiteraard ook naar voren in de privélessen die onze instructeurs geven. Je vind cursussen, workshops en instructeurs deze website. www.chirunning.nl.

 

 

Interessant, leuk of inspirerend? Deel het met anderen, dank!