Wist je dat je brein al van je training profiteert voordat je überhaupt begonnen bent met hardlopen? Inderdaad. En terwijl over de fysieke voordelen van hardlopen veel wordt gesproken, zijn de mentale voordelen niet minder indrukwekkend. Hieronder een uitleg van hoe het werkt.

Je brein voor je begint met hardlopen

Nog voordat je gestart bent, anticipeert je brein al op de uitdaging en stuurt signalen naar je zenuwstelsel dat het tijd is om energie en hulpbronnen op een andere manier in te zetten. Daardoor gaat je hart wat sneller kloppen en wordt er minder bloed naar de spijsverteringsorganen en meer bloed naar je ledematen gestuurd. Dit kun je voelen als “vlinders in je buik” en zelfs als wat tintelen in je armen of benen. Het zorgt ervoor dat je spieren alvast worden voorbereid op de klus die straks geklaard moet worden.

Je brein na 0:05:00 hardlopen

Op dit moment ontvangt je brein signalen dat er een inspanning gaande is, wat het interpreteert als een bepaald type stress (volgens onderzoek van de Federale Universiteit van Brazilië). Voor ongetrainde hardlopers kan deze stress een grotere productie van het stresshormoon cortisol betekenen. Bij goed getrainde hardlopers is de cortisol-respons minder sterk, in ieder geval in het begin van de training.

Maar of je stressreactie nu mild of hevig is, volgens een studie van de Texas Technische Universiteit maakt je zenuwstelsel in ieder geval een eiwit aan dat Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) genoemd wordt. Dit stimuleert bepaalde delen van het brein die gerelateerd zijn aan leren, geheugen en hogere cognitieve functies zoals beslissingen nemen. Dit helpt je om de informatie die je van je lichaam krijgt (bijvoorbeeld: ik werk heel hard!) beter te interpreteren en om de juiste beslissingen te nemen over wat je nu moet doen (bijvoorbeeld: doorgaan? langzamer gaan? stoppen?). Om het nog wat simpeler te stellen: je brein onderkent dat je lichaam stress ervaart en zet een stap om normale condities te handhaven.

Je brein na 0:15:00  hardlopen

Als reactie op de aanhoudende inspanning ervaart je brein een toevloed van neurotransmitters. Welke en hoeveel precies hangt af van je trainingsniveau. Als je niet gewend bent aan het hardlopen van langere afstanden, dan zullen verhoogde cortisolniveaus je stimuleren om te stoppen. Maar als je gewend bent aan langer hardlopen, dan krijg je juist verhoogde niveaus van serotonine en dopamine, die je een fijn gevoel geven en je gevoeligheid voor pijn en vermoeidheid doen afnemen.

Je brein kan ook een grotere toevloed van norepinefrine ervaren, wat je alertheid verbetert. Dus hoe meer je hardloopt, hoe meer de stressreacties veranderen in positieve geluksreacties.

In dit stadium is het voor veel hardlopers niet ongebruikelijk om wat spierkramp te voelen. Hoewel vaak wordt gedacht dat dit veroorzaakt wordt door uitdroging, wijst onderzoek erop dat het ook kan zijn dat het brein secundaire spieren harder laat samentrekken. Op het moment dat je belangrijkste hardloopspieren wat verzwakken (en je looptechniek een beetje achteruit gaat), dan laat je brein de spieren in de omgeving daarvan een steentje bijdragen. Die spieren zijn niet gewend om zo hard te werken en daardoor kunnen ze verkrampen. Daarom zijn een goede looptechniek en ontspanning in de beweging sleutelprincipes bij ChiRunning. Als ChiRunner hoef je nooit spierkramp te ervaren.

Je brein na afloop van het hardlopen

Of je nu een beginnende of ervaren hardloper bent, je verhoogde hartslag en bloeddruk zullen zelfs nadat je gestopt bent met hardlopen nog zuurstofrijk bloed naar je brein en de rest van je lichaam pompen. Hierdoor voel je je na het hardlopen scherp en energiek.

Zoals al eerder gezegd, hoe langer je loopt, hoe minder de stresshormonen de overhand hebben en hoe meer gelukshormonen een rol gaan spelen. En tenzij je jezelf hebt overwerkt, blijven de niveaus van deze gelukshormonen nog een hele poos verhoogd, waardoor je je nog lang plezierig, alert en kalm voelt. Het is dus het beste om ervoor zorgen dat je iedere training “prettig vermoeid” eindigt, en niet oververmoeid of uitgeput. En daar komt bij: hoe meer je de ontspanning en efficiëntie van de ChiRunning-techniek oefent, hoe minder stresshormonen je lichaam zal produceren.

Hardloopmeditatie

Door zo op je lichaam en de ChiRunning-techniek te focussen, krijgt je brein nog een andere training, namelijk het versterken van je vermogen om je voor een langere tijd te focussen op een specifiek onderwerp of project. De focus op iets nieuws leren terwijl je fysiek actief bent, is bij uitstek goed voor het brein. Dit type training voor je brein draagt ook nog eens bij aan het gevoel van kalmte en ontspanning. ChiRunning vergroot zo de positieve breinactiviteit die hardlopen geeft.

Interessant, leuk of inspirerend? Deel het met anderen, dank!